MODÜLER MOBİLYA ÜRETİM TESİSİ YATIRIMI

Birleştirilebilen ve gerektiği zaman sökülüp tekrar birleştirilebilen, çok amaçlı olarak kullanılan mobilya türüne modüler mobilya denilir. Bu tür mobilyalar takılıp sökülebilmenin yanında ihtiyaca göre kullanım alanı da değiştirilebilen, isteğe göre şekil alabilen çok yönlü bir mobilya türüdür. Modüler mobilya satış esnasında da mobilya gibi tek parça olarak değil parçalar halinde paketlenmiş olarak satışa sunulur. Bu mobilya uzman bir usta yardımıyla ya da kendiniz tarafından kullanılacak yere monte edilir. Bu tür mobilyaların depolanması ve nakliyesi de kolay olduğu için tercih sebebi olmaktadır. Modüler mobilya ürünlerine olan talep giderek arttığı için bu tür ürünlerin üretimi için bir mobilya fabrikası kurulması karlılık açısından cazip bir yatırım fırsatı sunmaktadır.

Modüler mobilya fabrikasında üretilen ürün ve/veya hizmetler

Modüler mobilya, yaşanan veya çalışılan yerlerin döşenmesi ve bu alanlarda kullanılması için üretilen ürünlerdir. Bunlara örnek vermek gerekecek olursa gardırop, masa, televizyon sehpası, koltuk gibi mobilya türleri de bu kategoride değerlendirilebilir. Bu tür mobilyalar genellikle kolay kurulumu nedeniyle tercih sebebi olmaktadır. Bunun yanında nakliyesinin de kolay olması nedeniyle bu tür mobilyalar kullanım açısından tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca bu tür mobilyalar, şeması da mevcut olduğu için kolayca kurularak kullanılacağı yere monte edilebilir.

Potansiyel Müşteriler

Mobilya alanında ülkemizde müşteri portföyü oldukça geniştir. Yurt içinde oldukça geniş bir müşteri potansiyeli olmakla birlikte ayrıca yurt dışına ihracı da yapılmaktadır. Oturma gurupları olsun, dolap veya da yatak odası takımları olsun, televizyon üniteleri olsun, kitaplık veya da ayakkabılık olsun, devamlı olarak ihtiyaç duyulan ürünler olduğu için geniş bir müşteri potansiyeline sahiptir. Nakliye bakımından masrafsız olması, kurulumunun çok kolay olması nedeniyle başka birisine ihtiyaç duyulmadan yapılabilecek olması müşterileri modüler mobilyaya yönlendirmektedir.

Üretim için ihtiyaç duyulan hammadde ve yardımcı malzemeler

Mobilya üretiminde kullanılan hammadde genellikle ahşap olmakla birlikte alüminyum cam, plastik ve çelik de kullanılabilmektedir. Ağaç malzeme ise kolayca işlenebildiği için mobilyalarda daha çok tercih sebebi olmaktadır. Bunun yanında ağacın direncinin yüksek olması, eskidiği zaman kolay değiştirilebilmesi, bununla birlikte boyanabilmesi de özellikleri arasında olduğu için mobilya sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.

Ayrıca modüler mobilyaların birbirine monte edilebilmesi için yardımcı malzemelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Monte işlemi için de genellikle cıvata ve somunlar kullanılmaktadır. Bunun yanında oturma gruplarında kumaş, sünger gibi yardımcı malzemelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca dolaplarda menteşe kullanıldığı için bu malzemenin de yardımcı malzemeler arasında bulunması gerekmektedir.

Üretim tesisi için kapasite tahmini

Modüler mobilya üretim tesisi için önemli konulardan birisi de bu tesisin üretim kapasitesidir. Bunun için bir fizibilite raporu hazırlanması gerekmektedir. Tesisin ne kadar üretim yapacağı yapım aşamasında öngörülerek makinaların ve ayrıca kullanılacak malzemelerin buna göre düzenlenmesi gerekmektedir. Tesisin tam kapasite ile çalıştığında ne kadar üretim yapacağı da bu aşamada planlanmalıdır. Ayrıca üretimin yapılmasıyla birlikte bu ürünlerin müşterisinin de bulunması gerekmektedir. Müşterisi bulunmadan üretilen malların risk olacağı da bilinmelidir.

Üretim tesisi teknik altyapısı

Uluslar arası rekabet ve bununla birlikte kaliteyi yakalamak için teknik altyapıya önem verilmelidir. Bu nedenle en son teknolojileri, yapılması düşünülen tesiste kullanmak gerekmektedir. Günümüzde teknoloji kullanılarak bilgisayarlarlı makinalar önceden verilmiş programlar ile kendi kendisine çalışabilirken, hesaplama ve teorik görevleri yürütebilmektedir. Ayrıca mobilya sektöründe son yıllarda robot kullanımına da gidilmiştir. Kesintisiz güç kaynağı ile beslenmekte olan robotlar, insan faktörü olmadan da kesintisiz yirmi dört saat çalışabilmektedir.

Üretim tesisi için kuruluş yeri seçimi

Modüler mobilya üretim tesisi için kuruluş yerinin seçiminde bir sürü faktör önünüze çıkacaktır. Kuruluş yeri seçilirken hammaddeyi en kısa yoldan temin etmek veya da üretilen ürünlerin en kısa yoldan müşteriye ulaştırılabilmesi için nakliye olanaklarının da tesisin kurulacağı yer açısından önemi büyüktür. Ancak tesis için arazinin yeterli olup olmadığı da büyük önem taşımaktadır. Tesis için arazinin uygun olup olmadığı, yeterli büyüklükte olup olmadığına bakılmalı ve bunun yanında da nakliye bakımından uygun bir yer olup olmadığı incelenmelidir. Tüm bunlara olumlu yanıt verilebiliyorsa düşünülen yere veya araziye tesisi yapmak daha mantıklı olacaktır.

Modüler mobilya tesisi yatırımında önemli maliyet kalemleri

Elbette ki modüler mobilya tesisi kurmak ve bunu işler hale getirmek için önemli maliyet kalemlerine ihtiyaç duyulacaktır. Bu kalemlerin en başında tesisin kurulacağı arazinin maliyeti ve ayrıca bu arazinin üzerine kurulacak tesis için binaların yapımı gelmektedir. Bu iki kalem önemli maliyet kalemlerindendir. Bunun yanında tesis kurulduktan sonra hammadde temini için de önemli bir maliyet karşınıza çıkacaktır. Bu mobilyanın türüne göre değişmektedir. Ağaç, alüminyum, plastik, çelik ve cam da hammadde kalemi olarak görülebilmektedir.

Tüm bunların yanında elbette ki yardımcı malzemeler de oldukça önemli maliyet kalemlerindendir. Bunlar modüler mobilyaların birbirine birleştirilmesi için gerekli olan vida ve somunlar, oturma gruplarında kumaş ve süngerler, televizyon ünitelerinde televizyonun konulup monte edileceği malzemeler de önemli maliyet kalemleri olarak görülmektedir.

Sektör ile ilgili öne çıkan hususlar ve trendler

Mobilya sektörünün geçmişinde parlak bir yatırım türü olmasının yanında geleceğinin de çok parlak olduğu söylenebilir. Çünkü mobilyaya her evde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle de sektör olarak geleceği olan bir yatırım alanıdır. Bunun yanında modüler mobilyanın da mobilya sektörünün içinde yer aldığı düşünülecek olursa kesinlikle bu tür mobilyanın da geleceğinin parlak olduğu söylenebilir. Hatta modüler mobilya geleceğin insanlarının daha basit ve pratik eşyaları tercih edecekleri düşünüldüğünde, iyi bir yatırım alanı olduğu kolaylıkla söylenebilir. Bu aşamada modüler mobilyanın kurulmadığı zaman küçük bir yer kaplaması, nakliyesinin kolay olması, bu sektörün geleceğin yatırım alanı olduğunu göstermektedir.

Fizibilite çalışması

Bir mobilya fabrikası kurmadan önce mutlaka bir fizibilite çalışması yapılması gerekir. Yapılacak fizibilite çalışması ile sektördeki talep durumu analiz edilir, en çok ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetler tespit edilir, üretim tesisi için kuruluş yeri ve kapasitesi belirlenir, teknik gereklilikler incelenir ve yatırımın finansal analizi yapılarak elde edilen sonuçlar bir rapor haline getirilir. Yatırımı bu fizibilite raporuna göre planlanır ve böylece başarılı bir iş kurma süreci tamamlanır ve yatırım süreci sonrasında kurulan tesisi işletmeye alınır.