Fizibilite Raporu Hakkında

Fizibilite Nedir?

Fizibilite kelime anlamı: TDK’ya göre, yapılabilirlik, uygunluk, olurluk, anlamına gelmektedir. Fizibilite kelimesi, fizibil (feasibile) kelimesinden türemiştir. Fizibil kelimesi “yapılabilir”, “uygulanabilir”, “mantıklı” anlamına gelmektedir.

Fizibilite raporu nedir?

Yatırım kararlarının, hukuki, teknik, ekonomik açıdan etkinliğini belirtip bu konu hakkında bilimsel dayanaklarla bir rapor oluşturulur. Ardından şirket politikasına uygunluğunu, yatırımın gelecekteki akibeti ne olur, değer mi kazanır yoksa değer mi kaybeder gibi durumları irdeler.

Fizibilite Raporu Nasıl Hazırlanır?

Fizibilite raporlarında temel olarak dört maddede incelenebilir.

PİYASANIN TAKİBİ

Piyasa araştırması için belli veriler toplanır. Ardından mevcut talebin belirlenmesi için trendler araştırılır ve anket yapılır. Satış dönemleri veya satışın en çok olabileceği dönemler, işgücünün belirlenmesi, pazarda pasta payının ne kadarına sahip olabileceği veya bu pasta dilimine hangi dönemlerde gireceği, fiyatlandırma politikasının değerlendirilmesi gibi amaçla piyasa araştırmasına gidilir.

KURULUŞ YERİNİN ÖNEMİ

Kuruluş yeri seçimi, ve bu seçimin ne kadar önemli olduğu, maliyetini karşılayacak ve kara geçirebilecek bir konumda olması, hammadde yakınlığı, iş gücü tahmini, ulaşım imkanları, gelişme imkanı gibi faktörler incelenir

MALİ DEĞERLENDİRME

Yatırımın toplam maliyeti, ne zamana kara geçeceği, ne zamanlarda başa baş gideceği, sermayenin ihtiyaçları, tahmini gider tablosu, kısa dönemde maliyetlerin hesaplanması, uzun dönemde maliyetlerin hesaplanması, aylar ve yıllar itibariyle nakit akışının sağlanması gibi hususlar incelenir.

TEKNOLOJİK DEĞERLENDİRME

Kullanılacak teknoloji ve tekniklerin belirlenmesi, alternatif teknolojiler ve bu teknolojinin ihtiyacı olan ham madeler, teknolojik aletlerin verileri, tedarik edebileciğimiz kaynaklar, teknolojinin mevcut potansiyel kullanımları, bu teknolojiler içinde patentli olanlar varsa patent sahibi kuruluşla iletişime geçilmeli, teknolojinin getirmiş olduğu istihdam kaynaklarının belirlenmesi gibi unsurlar değerlenir.